środa, 12 czerwca 2013

sałatka z grillowanej brzoskwini, mozzarelli i miętowego pesto


Na przepisy sałatek z grillowaną brzoskwinią wciąż wpadamy w internecie. Postanowiliśmy dla Was i w sumie też dla siebie, bo nigdy nie jedliśmy brzoskwini w takiej formie, sprawdzić jak to smakuje? Zostaliśmy bardzo miło zaskoczeni!

Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 mozzarella pokrojona w plastry
  • 2-3 brzoskwinie, pokrojone w księżyce
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól pieprz
  • sok z cytryny
  • płatki chili


pesto miętowe

  • garść bazylii
  • garść mięty
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 50 g orzeszków piniowych (lub nasion słonecznika)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 szklanki oliwy
  • sól
  • pieprz


Pokrojone brzoskwinie wymieszajcie w miseczce z 2 łyżeczkami oliwy i 1 łyżeczką octu balsamicznego, dodajcie szczyptę soli. Skropcie rozgrzaną patelnię grillową odrobiną oliwy, ułóżcie kawałki brzoskwiń. Smażcie ok. 2-3 minuty z każdej strony. nie ruszajcie ich w czasie smażenia, są bardzo delikatne. Odstawcie do ostudzenia.
Wrzućcie wszystkie składniki pesto do malaksera, wymieszajcie dolewając powoli oliwę.
Na półmisku wyłóżcie rukolę, mozzarellę, łyżeczką nałóżcie pesto, wyłóżcie brzoskwinie, polejcie wszystko oliwą, skropcie cytryną, posypcie płatkami migdałowymi i chili. Dobrze smakuje z białym pieczywem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz