poniedziałek, 15 lipca 2013

tarta z anchois i czarnymi oliwkami na cieście francuskim


Kolejna propozycja na przyspieszoną tartę :) Na przepis wpadliśmy w internecie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 275 g
  • 3 cebule, pokrojone w pióra
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • 1 puszka anchois
  • białko z 1 jajka
  • listki z kilku gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Na patelni rozgrzejcie oliwę i wrzućcie na nią cebulę, zmniejszcie ogień i smażcie aż się cebula skarmelizuje, od czasu do czasu mieszając, ok. 30 minut. Rozgrzejcie piekarnik do 190'C. Na koniec dorzućcie tymianek. Fileciki anchois wyjmijcie na ręcznik papierowy do odsączenia. Rozwińcie ciasto i wyznaczcie na nim nożem ramkę 2 cm, uważając, żeby nie przeciąć ciasta! Na środku ułóżcie cebulę, z filecików anchois utwórzcie kratę, ułóżcie w środku oliwki. Boki posmarujcie białkiem z jajka. Tartę wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 20 minut. Smacznego!





4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na szybką tartę! Zamiast filecików anchois mogę dodać szynkę i posypać serem, nie obciąży to za bardzo ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powstanie wtedy nowa, zupełnie inna tarta, ale zachęcamy spróbować :) Ciasto spokojnie wytrzyma takie obciążenie :) Smacznego!

      Usuń