piątek, 18 października 2013

fish&chips (ryba w cieście z frytkami) z sosem tatarskim




Bardzo lubimy to wyspiarskie danie. Niestety rzadko można je zjeść w przyswajalnej formie w naszych okolicach, więc zawsze przyrządzamy je sami, do czego również Was zachęcamy!

Składniki:
  • 4-6 filetów białej ryby, my użyliśmy mintaja

ciasto:
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml zimnego piwa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr oleju do smażenia (użyliśmy kujawskiego)

frytki:
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól

sos tatarski:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów
  • 1 łyżka posiekanego kiszonego ogórka
  • sól
  • pieprz
Zacznijcie od sosu tatarskiego. Zmiksujcie ze sobą żółtko z musztardą, powoli, cienką stróżką wlewajcie olej. Dodajcie sok z cytryny, ponownie zmiksujcie. Dodajcie ogórka i kapary, wymieszajcie łyżką, posólcie i popieprzcie, przykryjcie i odstawcie do lodówki.
Mąkę przesiejcie i wstawcie na 15 minut do zamrażarki. Rozgrzejcie piekarnik do 220'C. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w grubsze słupki. Zalejcie w garnku wrzątkiem i gotujcie 3 minuty, odcedźcie. Blachę wyłóżcie folią aluminiową, rozłóżcie na niej frytki, polejcie olejem i posólcie, pieczcie ok. 15-20 minut, aż zaczną brązowieć. 
Wyjmijcie mąkę, wymieszajcie ją z proszkiem do pieczenia, mieszając dodajcie piwo i sól.
Rozgrzejcie w garnku olej. Obtoczcie w cieście filet ryby, ma pokryć całe mięso i wrzućcie na olej, smażcie ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie kruche i złotawe. Podajcie razem na talerzu frytki z rybą, obok w naczyniu sos tatarski. Oczywiście danie rewelacyjnie smakuje z zimnym piwem :) Smacznego!






2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Czy podobny efekt wyjdzie jeśli zastąpię piwo wodą gazowaną?Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszym zdaniem niestety potrawa straci na smaku, ale z drugiej strony nigdy nie próbowaliśmy zastąpić piwa czymś innym...:)

      Usuń