poniedziałek, 16 grudnia 2013

zupa grzybowa


Wiemy, że w niektórych Waszych domach,  w wieczór wigilijny pojawia się na stołach właśnie ona, grzybowa, aromatyczna, aksamitna i pełna smaku.
Na poniższy przepis wpadliśmy w ostatnim miesięczniku "Kuchnia".

Składniki:
  • 50 g suszonych grzybów, użyliśmy podgrzybków, możecie dorzucić parę prawdziwków
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki masła
  • 1 L bulionu warzywnego, bądź wołowego, jeśli nie trzymacie się zasad bezmięsnej wigilii
  • 500 ml wody po moczeniu grzybów
  • 150 ml śmietany kremówki, 30%
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
Grzyby zalejcie zimną wodą i moczcie minimum 1 godzinę. Odcedźcie, zostawcie wodę, grzyby pokrójcie w paseczki, kilka możecie zostawić do dekoracji zupy. W garnku o grubym dnie rozpuśćcie masło, wrzućcie cebulę, podsmażcie aż się zeszkli. Dodajcie pokrojone grzyby, smażcie ok. 2 minut. Dodajcie sól i pieprz. Zalejcie wszystko bulionem, dodajcie wodę z moczenia grzybów. Przykryjcie, zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie 30 minut i zdejmijcie  z ognia. Do miseczki wlejcie śmietankę, dodajcie kilka łyżek gorącej zupy, wymieszajcie, dolejcie do zupy, wymieszajcie. Zmiksujcie wszystko, wlejcie do garnka przez geste sito, zupa musi być gładka. Ponownie zagotujcie zmiksowaną zupę, zmniejszcie ogień do minimum, sprawdźcie czy nie potrzeba doprawić. Dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej, do lekko "mrugającej" zupy dodajcie łyżkę zimnego masła i wymieszajcie, dzięki temu zupa jeszcze lekko zgęstnieje i zrobi się lśniąca. Grzybki, które zostawiliście do dekoracji, możecie podsmażyć na maśle. Smacznego!



2 komentarze:

  1. dzisiaj robiłam,pyszna :) Za chwilę zabieram się za makaron w sosie z pieczonej papryki z waszego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń